joi, 9 ianuarie 2014

Rezistenta in psihoterapie


Este foarte important de stiu faptul ca daca esti intr-o terapie, o poti termina oricand  doresti.

Se poate spune despre o psihoterapie ca este completa in momentul in care s-a trecut prin toate cele trei faze: construirea relatiei client-terapeut/atingerea obiectivelor initiale si incheierea terapiei.

Nu toate psihoterapiile ating acest  "ideal": unele se termina mai devreme datorita unor bariere logistice, psihologice sau interpersonale.

Se considera ca o terapie este terminata prematur atunci cand dificultatea initiala nu a fost clarificata/depasita sau incheierea adecvata nu a avut loc. Fara a trece prin toate aceste stadii terapia poate fi resimtita ca fiind incompleta.

Motivele pentru care clientii pleaca din terapie mai devreme sunt in anumite cazuri valide iar in altele pot fi o forma de rezistenta.

In randurile de mai jos ma voi referi la motivele care tin de aceasta forma de rezistenta.

Cateodata clientii creeaza un motiv pentru a iesi din terapie deoarece aceasta este prea dificila. Pot experimenta un disconfort pe care nu il aduc in discutie - cateodata nici nu sunt constienti de motivele pentru care resimt acest disconfort.

Paradoxal, cu cat terapia este mai productiva cu atata ea poate deveni in anumite momente inconfortabila si cresterea, schimbarea poate deveni dureroasa. Durerea ii poate determina pe clienti sa intrerupa mai devreme procesul terapeutic.
In loc sa vorbeasca despre provocarea creata de vulnerabilitate si intimitate, clientii aleg sa anunte ca e timpul sa se opreasca din diferite motive: lipsa timpului, resimtirea unor sentimente de abandon, amanarea sedintelor pe o perioada nedefinita.

In momentul in care clientul vine in terapie si vorbeste despre aceste dificultati, spunandu-si nevoile si vorbind despre temerile sale, dificultatile din terapie, atunci terapia are sansa de a se acorda acestor nevoi si de a deveni mai eficienta. Abordarea dificultatilor este opusul rezistentei.

Inainte de a parasi terapia  te poti intreba cateva lucruri:

De ce doresti sa te opresti?

Ti-ai atins obiectivele?

Are legatura cu un blocaj sau ai un conflict cu terapeutul?

Terapia a devenit dificila si simti ca nu poti face fata?

Daca ai un raspuns la una dintre aceste intrebari recomandarea este sa il aduci in sedinta de terapie.

Desigur ca te poti opri fara nicio explicatie. Orice motiv ai avea poate fi valid.

Inainte insa verifica daca esti sincer cu tine insuti si cu terapeutul in legatura cu motivele terminarii terapiei.

Multi clienti recurg la terapie si pentru a invata sa fie asertvi, onesti si directi iar incheierea terapiei la momentul potrivit si in termeni Ok-Ok poate fi un bun prilej pentru a exersa aceste capacitati.

Giorgiana Cristea
Psihoterapeut
www.psihologos.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu