duminică, 4 septembrie 2011

Alalia

Alalia se refera la lipsa sau slaba dezvoltare a vorbirii; sindromul de nedezvoltare a vorbirii;tulburare de limbaj cu substrat neurologic dar fara simptome neurologice aparente. 

Persoanele afectate de alalie nu au afectata dezvoltarea intelectuala (ea va fi afectata daca tulburarea nu este tratata prin instituirea terapiei logopedice).

Alalia se datoreaza unor disfunctii ale zonelor corticale ale vorbirii si este de trei feluri: motorie, senzoriala si mixta.

In terapia logopedica este posibila educarea vorbirii mai ales cand auzul nu prezinta o scadere.

Instituirea terapiei logopedice se impune atunci cand tulburarea este depistata, de preferat in primii 3-4 ani de viata, deoarece se considera ca invatarea limbajului verbal dureaza aproximativ 3 ani in cazul alaliei.

In literatura de specialitate exista programe specifice pentru aceasta tulburare, care constau in invatarea limbajului verbal, incepand cu exercitiile de mio-gimnastica (mai ales in cazul alaliei motorii care presupune o anumita afectare la nivelul aparatului fono-articulator), continuand cu invatarea separata a sunetelor, apoi cu introducerea acestora in silabe, cuvinte simple samd.

In cazul alaliei terapia logopedica este de durata, prognosticul bun depinzand de absenta altor tulburari asociate si de tipul si durata interventiei logopedice.

De asemenea, foarte important este ca parintii sa respecte programul sedintelor impus de logoped si sa nu faca pauze foarte mari intre acestea.
Giorgiana Corina Cristea
Psiholog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu