sâmbătă, 3 septembrie 2011

Cum poti gasi indrumarea de care ai nevoie

Nevoia de a scrie acest articol vine din experienta mea personala cat si din intrebarile primite si discutiile purtate de-a lungul timpului.

Atunci cand pleci pe drumul dezvoltarii personale, ai multe intrebari fara raspuns, ori esti intr-un moment de rascruce, ori cauti un alt sens pentru viata ta, vrei sa-ti schimbi locul de munca, vrei sa stii cum sa iubesti, vrei relatii mai bune cu prietenii, cu copiii, cu parintii si inca multe altele. Vrei, nu vrei, stii, nu stii, cauti.

Intr-un cuvant, esti un cautator.

            Dupa o perioada in care gasesti variante sau ele te gasesc pe tine, ai atat de multe alegeri posibile incat directia in care vrei sa mergi devine neclara si confuza.

            Pornind de la exercitii fizice care te pun in armonie cu trupul tau, muzica pentru sufletul tau, tehnici de meditatie, spiritualitate, coaching, constelatii familiale, dezvoltare personala – grupuri pentru…, grupuri de… - consiliere, psihoterapie cu zecile de metode existente, la un moment dat nu mai stii unde sa te opresti si ce e mai potrivit pentru tine.

            Acum imi amintesc inceputurile mele, practicand logopedia si gasind pentru producerea unui singur sunet n modalitati. Pana la urma, am ales metoda trecand informatiile prin sistemul meu de gandire si raportandu-ma la unicitatea copilului din fata mea.

            Cand vine vorba de dezvoltare personala si varianta potrivita pentru fiecare in parte, nu sunt raspunsuri predeterminate. Avem o experienta personala, cunostinte teoretice si o opinie.

            Aici vreau sa schitez in linii mari, un fel de harta (cu o legenda). Retine insa ca busola e la tine.

            In primul rand, te dezvolti tu – oricat de frumos ar fi, in afara de primii ani de viata cand depinzi exclusiv de ceea ce fac altii pentru tine, la maturitate esti responsabil de alegerile tale.

            La inceput traiesti iluzia ca vei gasi persoana ideala care te va schimba – prima deceptie si de fapt prima mare realizare este ca acea persoana esti chiar tu.

            Pe drum, primesti ajutor, gasesti sustinere pana cand reusesti sa stai pe picioarele tale, ancorat in prezent si privind spre viitor.

            Daca ai prieteni care iti pot recomanda si impartasi experientele lor este minunat. Prietenii te sfatuiesc. Este ceea ce fac ei .

            Profesionistul din domeniul dezvoltarii personale te va ajuta sa gasesti resurse si raspunsuri in tine.

            Sunt lucruri diferite.

            Oricate intrebari ai, raspunsurile sunt la tine. Din cand in cand, cineva, ceva, un insight, o constientizare de moment iti arata calea. Si o buna indrumare.

            Informeaza-te bine inainte de a apela la o anumita metoda si daca ai reticente sau simti ca nu este ceva potrivit pentru tine este un semn sa continui cautarile.

            Persoanele care se respecta nu va vor spune ca metoda lor este cea mai buna, unica, singura, ci va vor respecta dreptul de a alege.

            Cand ati ajuns in locul potrivit si la persoana potrivita veti stii.

            Restul este drumul fiecaruia.

            Cu reusite si esecuri, conflicte si piedici, frumos, greu…

            Cat ti-a luat pentru a ajunge omul pe care vrei sa-l schimbi?

            Nu astepta schimbari peste noapte. De fapt, adevarata schimbare este sa te regasesti, sa-ti asumi propria persoana. Cu bune si cu rele.

Giorgiana Corina Cristea
Psiholog


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu