Ce e psihoterapia si de ce as apela eu la un astfel de serviciu? - iata o intrebare pe care si-o pun multi oameni atunci cand deschid un site de psihologie.
Nu ma pot descurca singur? N-am familie, prieteni?
Thomas Szasz în "Cuvinte pentru cel înţelept" spune despre psihoterapie ca "nu este ceva ce are terapeutul, cum ar fi un medicament, pe care sa il dea clientului; psihoterapia este ceva ce face terapeutul: se implica intr-un anumit tip de conversatie cu cel interesat."
Si totusi, de ce psihoterapie? Nu pot vorbi cu prietenii, nu-mi pot da ei sfaturi? De ce o astfel de discutie, psihoterapeutica, ar fi diferita de o conversatie intre doi colegi de birou?
Pentru ca in anumite momente avem nevoie de cineva suficient de obiectiv pe de o parte, iar pe de alta parte care sa empatizeze cu problema noastra, sa ne fie alaturi, sa stie sa asculte (pentru ca ascultarea este o arta). O persoana care stapaneste anumite tehnici (tehnici de relaxare, interpretarea viselor, analiza scriptului, redecizia din analiza tranzactionala) si are intuitia de a alege ce tehnica i se potriveste clientului intr-un moment dat.
Intalnirea cu un psihoterapeut este confidentiala. Asa se creeaza o relatie bazata pe incredere si respect reciproc, unde clientul aduce in timp problematica pe care doreste sa o inteleaga, rezolve, schimbe.
Cine alege sa vina la psihoterapie este dupa parerea mea o persoana puternica, pentru ca implica o anumita tarie sa recunosti ca ai nevoie de ajutor si ca un altul te poate ajuta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu