vineri, 9 septembrie 2011

Super-eroul din noi – ipostaze ale schimbarii

Cand vine vorba despre super-eroi, perfectionistul este primul pe lista. De fapt lista lui e ocupata cu posibile ipostaze de super-eroi vizate.
Lista de “a face” este atat de plina incat fiecare zi incepe cu o amanare.
Suna familiar?
Standardele prin care se va atinge lista cu n  pagini? Inca si mai multe! Exista un intreg manual de atingere a perfectiuni, cu planul A,B,C, D...etc.

Cand viata de zi cu zi bate filmul, si super-eroul afla ca nu e decat un om obisnuit, ce credeti ca se intampla? Urmeaza pedeapsa – pentru ca nu a fost suficient de...ca sa, daca ar fi facut, ar fi fost.

Reprosuri, ganduri negre, depresie si iarasi de la capat.

Din cand in cand, mai ales atunci cand standardele se ajusteaza, super-eroul nostru este invingator: a trecut pe rosu, dar a ajuns la timp la serviciu, a facut o multime de sarcini pana la ora 12, a telefonat iubitei si eventual i-a trimis un buchet de flori (evident comandate online), a facut un slalom printre “treburi de facut” mai mult sau mai putin importante si la final de zi este multumit.

Cu ce pret insa – care este combustibilul care alimenteaza super-eroul din noi?

Poate fi dorinta de a atinge standardele fixate, candva, in familie:
"De ce x a luat o nota mai buna decat tine?"
"Tu nu esti la fel de...ca y! "
"Se putea si mai bine! "
"Ai fi putut sa!"

In spatele dorintei de a face totul perfect poate sta de fapt teama: de esec, de cea mai mica greseala, de a pierde controlul, de incompetenta samd.
Iar super-eroul nostru, desi a depasit de mult varsta la care notele erau date de profesori, devine propriul lui profesor pentru care nu este suficient de...si pentru care se poate si mai bine.

Odata identificat, super-eroul din tine probabil ca se va camufla cat mai bine. Perfect.

Isi va cizela modalitatile prin care iti afecteaza viata.

Sau daca i-ai pus gand rau, te va slabi o perioada.

Sau te va pacali ca se poate schimba, intr-un mod, cum altfel decat: perfect!

Clientul perfect, care are o lista cu o suta de lucruri de schimbat la el. Care de fapt nu se schimba, asteptand momentul ideal pentru un asa eveniment.

Care se schimba in momentul in care copilul din el afla ca a trecut de mult vremea in care standardele erau fixate de altii.

Care se bucura de a-si da voie sa lancezeasca nu din cauza ca are o lista mult prea mare de lucruri de facut, ci din cauza ca pe lista, momentan, nu mai e nimic (nu mai e nici macar o lista).

Curand, o persoana matura va spune la revedere super-eroului.

Super-eroii isi au locul lor, la cinema.

Scopul acestui articol este de a pune in lumina felul in care driverul “fii perfect” ne poate afecta viata. Pentru mai multe detalii privind conceptele analizei tranzactionale si drivere, click aici.

Giorgiana Corina Cristea
Psiholog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu